Στη ρωγμή του χρόνου και στην αγκαλιά μια ιδιόμορφης φύσης σε περιμένει η Σιάτιστα.

Κάτω μέσα στους σιταγρούς γλιστράει  ο Αλιάκμονας . Δίπλα το μνημείο του Φαρδύκαμπου,  αδιάψευστος μάρτυρας της αντίστασης των κατοίκων στον Ιταλικό ζυγό.    Όσο ανηφορίζεις, αμπέλια σκαρφαλωμένα σε γυμνές πλαγιές , άλογα που  βόσκουν αμέριμνα και ξαφνικά στο βάθος τ’ ουρανού κοκκινίζουν οι στέγες . Στο δίπτυχο αγριάδας και ομορφιάς  ξεπροβάλει η Σιάτιστα , μια πόλη  που μετράει ήδη έξι αιώνες ζωής.   Ανάμεσα στα δύο καμπαναριά  ξεδιπλώνονται οι δύο της οικισμοί , Χώρα και Γεράνεια, που φανερώνουν    την ιστορία και το πολιτισμό  της.

H κορυφαία οικονομική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική της περίοδος,  ο «χρυσός αιώνας» της Σιάτιστας  συμπίπτει κυρίως με τον 18ο αιώνα, μάρτυρες τα περίτεχνα και επιβλητικά σε μέγεθος αρχοντικά, με τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, που αντανακλούν τις επιρροές των χωρών  που οι κτήτορές τους ταξίδεψαν  με την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου με πόλεις της Ιταλίας ,της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Το άρωμα μια άλλης εποχής  που διατηρείται ανέπαφο στα παλιά καλντερίμια της, οι  πλούσιες σε τοιχογραφίες εκκλησίες της , τα μουσεία , τα κρασιά και τα ξακουστά  σε τέχνη   γουναρικά της, τα πλούσια έθιμα και οι συχνές γιορτές και εκδηλώσεις , όλα αυτά μαζί με μια  φύση  σπάνιας ομορφιάς   στο  Βούρινο με την κοιλάδα του «Μεσιού Νερού» (Natura 2000)   και τη βρύση του έρωτα, που τα δάκρυα της νεράιδας μετέτρεψαν τις σταγόνες του νερού  σε βέλη του έρωτα,  περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Επίσης νοτιοδυτικά και νότια της Σιάτιστας τα δύο χωριά  κάστρα,   το Μικρόκαστρο με το περίφημο Μοναστήρι της Παναγιάς και την  όμορφη παραποτάμια φύση του Αλιάκμονα και το Παλαιόκαστρο στον ίσκιο του Βούρινου που μετράει μνήμες από την Παλαιολιθική εποχή μαζί με τον οικισμό του Δαφνερού αποτελούν πρόταση εναλλακτικών μορφών τουρισμού